Chat Box


Rabu, April 08, 2009

bahasa english????







hahahahahah....video ni memang lucu sebenarnya......aku dapat video ni pun kat blog akusape, tujuan sebenarnya aku post kat sini bukan sebab video ni luce ke tak walaupun memang luculah...hahahaha.....tapi kepentingan bahasa english ni......sejak kebelakangan ni pun diperkatakan pasal PPSMI.....emmm...yang tak setuju PPSMI ni dilaksanakan adalah di kalangan ibubapa dan juga golongan yang mungkin kurang tau pasal kepentingan second languege ni......bayangan saja hampir semua rujukan berkaitan tentang sains dan teknologi ini adalah dalam bahasa english, kalau generasi muda tidak dipupuk dari awal mungkin ini akan menyebabkan rakyat malaysia akan ketinggalan.....sebenarnya aku tak tau apa sebab ada golongan yang menolak PPSMI ni....emmmm, tak kisahlah...hahaha...mungkin tu dari individu je...walaupun aku ni pun bukannya tau sangat english ni tapi sekurang2nya aku masih lagi memahami tulisan english ni walaupun speaking aku i lemah....hahahaha....mungkin sebab aku ni lebih kepada sains, jadi kurang sikit dengan bahasa....heheheh....

banyak yang membantah sebabnya takut bahasa melayu akan pupus namun itu hanya pada subjek sains dan teknologi saja, bukannya keseluruhan subjek yang ada.....walaupun aku mengakui sebenarnya aku juga lebih selesa dalam bahasa melayu namun tu disebabkan oleh pendidikan yang aku terima sejak dari kecil lagi, belajar dalam bahasa melayu, jadi benda ni sepatutnya kena bermula sejak dari kecil agar menjadi kebiasaan bila dah dewasa...sekarang ni kemudahan internet ada di mana2...semua orang dapat melayari internet denagan mudah dan hampir keseluruhan adalah dalam bahasa english....macam mana orang kita nak maju jika sepatah dua ayat pun tak paham....huhuhuhu.....taulah negara maju macam jepun tak pernah guna english sebagai bahasa mereka tapi mereka mendominasikan teknologi...kita???teknologi pun masih kurang, dan rakyat sendiri pun masih buta IT......bukannya menghina tapi nilah kata Tun DR.Mahathir kita kena kritik bangsa sendiri jika mau bangsa sendiri maju....

kalau nak sangat guna bahasa melayu memang boleh tapi tunjukkan bahawa kita ada teknologi yang mampu menyamai macam jepun....hadnphone buatan malaysia ni pun iaitu M.Mobile pun tak gunakan symbian....macam mana nak maju????tau ke kamu apa tu symbian???kalau tak tau terpaksalah selepas ni aku akan terangkan.....ni lagi satu yang orang masih tak tau.....betapa masih kurangnya ilmu IT dalam hati rakyat malaysia ni...jika ada yang selalu pergi ke forum2 english atau selalu mencari artikel english mungkin tau apa bendanya symbian ni....
oklah....aku pun malas juga nak membebel pasal hal ni...hahahahaha.....mungkin lain hari lagi aku akan suarakan berkenaan bahasa english ni.....

1 ulasan:

  1. lawak giler video tu haha!! sengaL tul cekgu tu

    BalasPadam